Grappig hoe het kan lopen: wat ooit begon met het bedenken van de naam ‘Compagnon’, is 25 jaar later uitgegroeid tot dé nummer 1 in HR-dienstverlening. Hetty Moll en Frank Roders startten hun bedrijf met de vraag: kun je succesvol ondernemen én tegelijk menselijk blijven? “Nu wordt dat idee langzaam normaler, toen was het revolutionair.”
Ze groeiden allebei niet op in een ondernemersgezin. Hun vaders waren ambtenaren en thuis werd ondernemen allesbehalve aangemoedigd. Frank: “Mijn vader had sterke socialistische overtuigingen. De sigarenboer waar hij dagelijks kwam, noemde hij steevast ‘die kapitalist’.”
En dan toch een eigen bedrijf starten? Frank: “We werkten allebei in een hiërarchische organisatie. Ik als marketeer, Hetty als HR-manager. Wat ons opviel, was dat veel mensen ongemotiveerd waren en dat jonge collega’s snel vertrokken zodra ze de kans zagen. Tegelijkertijd merkten we hoe arrogant wervingsbureaus zich opstelden. Banen waren schaars en bureaus hadden de macht in handen. De houding was dat zij wel bepaalden of je als kandidaat goed genoeg was.”
Kon het niet anders?
Hetty: “Die houding van ‘Don’t call us, we call you’, voelde niet goed. We dachten: dit kán anders. En als je vindt dat iets beter kan, moet je het gewoon doen.”
“Vanaf de eerste dag hadden we één doel: een echte compagnon zijn voor iedereen – kandidaten, klanten én collega’s. Samenwerken als gelijkwaardigen, waarbij iedereen zijn eigen rol heeft en elkaar helpt. Niemand staat boven de ander.”
Bij ons kom je niet ‘solliciteren’. We maken kennis met elkaar en kijken samen welke stap bij je past. Nu is dit steeds gewoner, maar 25 jaar geleden was het baanbrekend.”
Kom maar op met die kritiek
“Kritiek? Graag! De deur staat wagenwijd open”, zegt Frank. “Nederland is een democratie en dat stopt niet zodra je een bedrijf binnenstapt, toch? Hoewel de positie van werknemers de laatste jaren enorm is verbeterd, merken we dat nieuwe collega’s in het begin aarzelen om eerlijke feedback te geven. Ze vragen: ‘Heeft dat geen gevolgen?’ Mijn antwoord is dan altijd: ‘Als dat gevolgen zou hebben, zou je hier dan willen werken?’”
Hij zat eens in een zaal vol managers. De spreker, een hoogleraar, vroeg wat de belangrijkste eigenschap van een goede manager is. De meesten zeiden: feedback geven. Uit zijn onderzoek bleek juist het tegenovergestelde: feedback ontvangen is het allerbelangrijkst.
Frank: “Als ik iets goed vind, betekent het niet automatisch dat anderen dat ook waarderen. Neem bijvoorbeeld onze score bij Great Place to Work: 99% vindt Compagnon een geweldige werkgever. Fantastisch, een record voor ons. Maar dat betekent niet dat we achterover kunnen leunen. Wil je een succesvolle organisatie? Dan moet je steeds weer toetsen of je ideeën wel kloppen. Zeker als je groeit, wordt het steeds lastiger om precies te weten wat er overal in je organisatie speelt. Onze echte experts zijn de medewerkers. Als zij niets delen, blijf ik in het duister tasten.”
Spannende tijden voor HR-dienstverlening
Hebben ze in 25 jaar weleens een nacht wakker gelegen? Frank lacht: “Slapeloze nachten? Eerder slapeloze weken. Als het goed gaat, is het druk door groei. Gaat het minder, dan werk je keihard om het hoofd boven water te houden.”
Hetty vult aan: “Ondernemen klinkt als vrijheid. Maar hoe groter je bedrijf wordt, hoe meer verantwoordelijkheid erbij komt kijken, waardoor je dus steeds een beetje minder vrij wordt.”
HR-dienstverlening is een markt die sterk meebeweegt met de economie. De kredietcrisis en de daaropvolgende financiële crisis waren dan ook zonder twijfel een dieptepunt.
Frank: “Dat was zes jaar lang alleen maar slecht nieuws. Je wilt een compagnon zijn voor iedereen, maar als je zelf bijna blut bent wordt dat lastig. Toch hebben we iedereen tot de laatste euro kunnen betalen. Dat was geen vanzelfsprekendheid – ik denk dat zeker de helft van de markt het niet heeft gered. Wij zijn er op het nippertje doorheen gekomen.”
En toen kwam corona. Wederom een spannende tijd. Hetty: “Na Ruttes toespraak kwamen we het kantoor binnen – leeg. We keken elkaar aan en dachten: dit zou zomaar het einde kunnen zijn.” Gelukkig herstelde de economie snel en groeide Compagnon harder dan ooit. Inmiddels zijn ze wederom FD Gazelle – een van de snelst groeiende bedrijven van Nederland.
Rustiger aan doen?
Na de economische dip moest het anders. Frank: “We werkten keihard om uit de crisis te komen. Vakanties werden afgezegd, alles draaide om werk. Tot ik besefte: dit is niet gezond. Dus heb ik het roer omgegooid. Nu ren ik elke dag om vijf uur. Ik heb zelfs de hardloopwedstrijd van Pijnacker gewonnen!”
Hetty heeft inmiddels de AOW-leeftijd bereikt. Tijd om het rustiger aan te doen? “We laten het stap voor stap meer los”, zegt ze. “Dat gaat langzaam. We werken niet meer ieder weekend, nemen wat langer vakantie. Het is minder intens dan voorheen, maar nog steeds tikken we wekelijks zeker de veertig uur aan.”
Samen een relatie én een bedrijf
Samen een onderneming runnen betekent dat je eigenlijk twee relaties hebt: een werkrelatie en een partnerrelatie. Is het belangrijk om elkaar aan te vullen en verschillen te omarmen, of werkt het juist beter als je helemaal op één lijn zit?
Frank: “Wij denken echt niet altijd hetzelfde. Sterker nog, we zijn elkaars tegenpolen en dát maakt ons sterk. Hetty is gestructureerd, houdt van orde en heeft alle kwaliteitscertificaten in de kast.
Hetty: “Frank is de inspirator, de drijvende kracht, de creatieve motor. Hij kijkt naar buiten, ziet wat er speelt in de wereld, bepaalt de koers en neemt de grote beslissingen. Ik ben zijn klankbord: hoe gaan we dit concreet maken?”
Frank: “Als de wedstrijd begint, roep ik enthousiast ‘aanvalluhh!’. Gelukkig is Hetty er om ervoor te zorgen dat ook de verdediging en het middenveld goed staan.”
Teruggeven aan het vakgebied
Frank en Hetty geloven dat je niet alleen uit je vakgebied moet ‘halen’, maar er ook aan moet teruggeven. Daarom richtten ze 24 jaar geleden Recruiters United op, dé vakorganisatie die recruitment op de kaart zette en professionaliseerde.
Een jaar geleden startten zij HRMorgen als medeoprichters. Frank: “Waar andere HR-nieuwsbronnen zich richten op regelgeving en de huidige stand van zaken, kijkt HRMorgen juist vooruit. HR heeft een enorme impact op zowel het succes van organisaties als het welzijn van mensen. HR is een drijvende kracht bij de voorbereiding op toekomstige uitdagingen.”
Geluk speelt altijd een rol
Na 25 jaar ondernemen weten Frank en Hetty één ding zeker: succes is nooit vanzelfsprekend. “Count your blessings”, zegt Frank. “Geluk en toevalligheden spelen altijd een rol. Toch hebben we de neiging om pech buiten onszelf te plaatsen, terwijl we succes juist volledig aan ons zelf toeschrijven. De werkelijkheid is: ons succes danken we aan zóveel mensen om ons heen.”
Hetty knikt. “Ons grootste geluk? Dat zoveel collega’s al jarenlang bij Compagnon werken. Ze zijn gebleven, in goede en slechte tijden, ook als het moeilijk werd. Dat is van onschatbare waarde.”
Frank glimlacht. “Mensen die hier al zo lang werken, ken je door en door. Het voelt als familie. We hebben samen zoveel meegemaakt, lief en leed gedeeld.”
Hetty: “Het is intens. Alle emoties zijn sterker als je onderneemt – blijdschap, trots, maar ook verdriet. Het is geen kabbelend beekje. En ergens is dat juist mooi, want het betekent dat je écht voelt dat je leeft.”
Wat ze ook door alle ups en downs heeft geholpen, is hun visie: met elkaar omgaan als compagnons. “En dat is gelukt”, zegt Hetty. “Bij Compagnon werken zo’n 250 mensen, allemaal compagnons ‘van nature’. Want een compagnon word je niet, dat bén je.”