HRMorgen

"HR in de zorg: van brandjes blussen naar strategische impact"

− Coralie Elmont, Compagnon
Header Banner Image

HR-professionals in de zorg staan voor complexe uitdagingen. Dat blijkt des te meer uit de nieuwste editie van de Arbeidsmarktrapportage Zorg. Hoe zorg je dan voor een HR-beleid dat niet alleen reageert op de drukte van vandaag, maar ook echt toekomstbestendig is? Coralie Elmont van Compagnon geeft tips.

‎Onlangs heb ik interviews verzorgd voor het net gepubliceerde Rapport ArbeidsmarktZorg. Wat viel mij op in dit rapport, een samenwerking tussen Compagnon en Intelligence Group? 

Er zijn volop kansen, maar ook flinke uitdagingen. Veel inzichten uit het rapport zullen bekend klinken, maar de grote vraag blijft: als we al zo lang weten wat er moet gebeuren, waarom is het dan nog steeds niet gelukt? 

De situatie in de zorg

De zorgsector kraakt onder druk. Een krappe arbeidsmarkt, een groeiende zorgvraag en de roep om efficiëntie stellen HR-professionals voor complexe uitdagingen.

Door de hoge werkdruk bij zorgmedewerkers is HR vaak bezig met brandjes blussen: roosters dichten, snel nieuw personeel werven en collega’s behouden. 

Hoe doorbreken we deze vicieuze cirkel? Hoe zorgen we voor een HR-beleid dat niet alleen reageert op de drukte van vandaag, maar ook echt toekomstbestendig is?

HR Analytics en AI: Slimmere zorg, met de mens voorop

HR Analytics en AI geven zorgorganisaties de kans om niet alleen slimmer met data om te gaan, maar vooral om échte inzichten te krijgen. Denk aan het voorspellen van uitstroom, efficiëntere roosters en een soepelere employee journey. 

Maar hoe zorg je ervoor dat AI helpt zonder de menselijke kant uit het oog te verliezen? Hoe voorkom je dat data het doel wordt in plaats van het middel? 

Het draait allemaal om balans. Technologie kan processen verbeteren, maar uiteindelijk draait HR om mensen. AI ondersteunt, maar de echte impact komt van de mensen die ermee werken.

Leiderschap dat bij jou en de situatie past

Goed leiderschap is dan ook onmisbaar in de zorg. Persoonlijk leiderschap betekent dat je initiatief neemt, vooruitdenkt en goed samenwerkt. Maar er is meer: flexibiliteit is cruciaal. 

Hoe zorg je ervoor dat HR niet op een eiland opereert, maar actief bijdraagt aan de ontwikkelingen binnen de organisatie? Alleen als HR wordt meegenomen in de beweging, kunnen we samen de zorg écht verbeteren.

Jong talent in de zorg: frisse blik, nieuwe energie

HR-trainees in de zorg zijn een gamechanger. Ze brengen niet alleen energie, maar ook een kritische blik. Ze stellen vragen, dagen bestaande processen uit en zien kansen waar anderen beperkingen zien.

Daarnaast zorgen trainees voor een cultuur van groei. Niet alleen zijzelf leren, ook ervaren HR-professionals profiteren van hun frisse inzichten en netwerk. Zoals een trainee het treffend zei: “Als trainee neem je een hele achterban mee. Dankzij de ondersteuning van Compagnon en het Ontwikkelhuis kan ik niet alleen leren, maar mijn kennis ook direct teruggeven aan de organisatie.” 

Kortom: jong talent zet de zorg in beweging. En dat is precies wat de zorg nodig heeft.

De uitdaging van flexibilisering en de Wet DBA

Een andere uitdaging in de zorg is flexibilisering. De handhaving op de Wet DBA per dit jaar werpt weer een nieuw licht op de discussie over vast en flex. 

Veel zorgmedewerkers willen flexibel werken en zorgorganisaties hebben die flexibiliteit ook nodig. Maar hoe vind je de juiste balans tussen vast en flex? Waarbij er genoeg mensen zijn om goede zorg te blijven bieden en medewerkers ook zekerheid en ontwikkelmogelijkheden krijgen?

HR speelt hierin een sleutelrol. Ze kunnen verschillende arbeidsmodellen ontwikkelen die de organisatie en medewerkers ten goede komen én binnen de wetgeving passen.

Dit betekent dat zorgorganisaties zich enerzijds moeten aanpassen aan deze wetgeving en tegelijkertijd moeten inspelen op de wens van professionals om flexibel te werken. Dat vraagt om slimme contractvormen en een frisse blik op de rol van zzp’ers in de zorg.

HR als strategische partner

De toekomst van HR in de zorg vraagt om een nieuwe mindset. We moeten verder kijken dan de korte termijn en toewerken naar een strategische rol waarin HR niet alleen faciliteert, maar ook richting geeft. Dit betekent investeren in data en technologie, maar ook in leiderschap, ontwikkeling en vertrouwen.

Ik gun HR-professionals in de zorgsector ruimte om nog meer impact te kunnen maken. HR is tenslotte het hart van de organisatie en kan als motor de nodige beweging teweegbrengen. Alleen als we alle mogelijkheden gebruiken en combineren kunnen we de zorg van morgen vormgeven.