Compagnon

"Een blik achter de schermen: Van recruitment trainee naar tactisch en strategisch sparringpartner "

− Lotte Sandifort & Berenique Mohr, Recruitment trainees Compagnon
.
Header Banner Image

Wie zijn jullie en waarom hebben jullie voor het traineeship van Compagnon gekozen?   


L: Mijn naam is Lotte, ik ben 24 jaar en vorig jaar studeerde ik af aan de opleiding Communicatie. Na mijn afstuderen, werd ik veel benaderd op LinkedIn door verschillende (bureau)recruiters. De fijne benadering vanuit Compagnon wekte mijn interesse en maakte mij nieuwsgierig naar meer. Het traineeship was voor mij de uitgelezen kans om het recruitmentvak te leren kennen en mij voor te bereiden op een serieuze recruitmentrol.  
 
B: Ik ben Berenique, 25 jaar en ik kom uit Leiden. Na de middelbare school heb ik de opleiding Social work afgerond. Vervolgens koos ik ervoor om nog een bachelordiploma te behalen en zodoende startte ik met de opleiding Communicatie. Omdat Communicatie een brede studie is, wist ik niet goed welke kant ik op wilde. Ik was op zoek naar een rol waar de relatie centraal staat, maar waar ook resultaat behalen een onderdeel is. Toen Lotte mij benaderde voor het recruitment traineeship, was ik meteen verkocht. Hier komt beide samen! 

Voor beiden is het jullie eerste baan. Hoe hebben jullie je eerste weken ervaren? 

 

L: Ik vond de onboarding heel fijn. Ik kreeg echt de tijd om een rustige start te maken en daardoor kon ik het nieuwe vakgebied goed leren kennen. De collega’s droegen hieraan bij; ze heetten mij warm welkom en ik kon direct bij hen terecht met mijn vragen.  

 

B: Het was voor mij minder pittig dan verwacht. Ik was bang dat ik niet direct zo productief zou zijn als men van mij verwachtte, maar mijn collega’s gaven me echt de tijd om te wennen. Achteraf kijk ik hier heel positief op terug. De overgang van het studentenleven naar het werkende leven was hierdoor veel kleiner dan mensen om mij heen mij lieten geloven. 

 

 

Wat heeft jullie het meest verrast aan het traineeship tot nu toe? 


L: Wat ik zelf heel fijn vind, is dat er heel erg gekeken wordt naar de persoon, waar je interesses liggen en wat je wil bereiken. Daarnaast geeft Compagnon uitgebreide begeleiding en is het Compagnon College, waarin trainingen, vakgroepsessies en workshops samenkomen, echt heel waardevol.
 
B: Wat mij het meest heeft verrast, is hoeveel verschil je als recruiter kan maken in het leven van anderen. In de maanden dat ik hier werk heb ik al meerdere mensen gesproken die lieten weten hoe fijn ze het vonden dat er echt werd geluisterd of meegedacht. Ik had niet verwacht dat recruitment zo persoonlijk kon zijn. 

 

Wat is in jullie het ogen het grote voordeel van starten in een traineeprogramma in plaats van een junior positie? 

 

L: Het werken en leren sprak mij heel erg aan. Veel bezig zijn met de kennis in de praktijk brengen zonder dat er direct al te veel van je verwacht wordt. 

 

B: Als trainee word je van A tot Z meegenomen in de werkzaamheden en mag je in korte tijd proeven van verschillende onderdelen van het vak. Ik denk dat dit ervoor zorgt dat je sneller leert en groeit. Bovendien zijn er meerdere evaluatiemomenten waardoor je veel bezig bent met je ontwikkeling en sneller groeit.

 

Hoe ziet een typische dag tijdens het traineeship er uit? 


L: Ik zit momenteel in de afrondende fase van mijn opdracht op Schiphol, waar ik met veel plezier de werving doe van onder andere grondstewardessen. Ik bel veel met kandidaten, spreek ze op kantoor en geef hen een rondleiding op hun toekomstige nieuwe werkplek. 

 
B: Het varieert heel erg. Het traineeship kent drie fases en ik ben net gestart met de tweede fase. Mijn dagen zien er nu heel anders uit dan de maanden hiervoor. Sowieso is elke dag als recruiter anders. Soms heb ik een dag dat ik continu met kandidaten in gesprek ben en soms heb ik enkele belafspraken en heb ik tijd om de administratie bij te werken. Tussendoor overleg ik nog met collega’s over lopende zaken of hoe we nog succesvoller kunnen zijn als team.  

 

Welke vaardigheden hebben jullie tot nu toe ontwikkeld of versterkt? 


L: Toen ik net van start ging, moest ik een drempel over om een kandidaat te bellen en een volwaardig interview af te nemen. Je wilt natuurlijk echt professioneel overkomen. En je moet de kandidaat soms ook enthousiasmeren en nieuwsgierig maken naar de baan. Daarnaast vertegenwoordig je een organisatie. Ik heb geleerd hoe ik goede gesprekken kan voeren en waarop ik moet letten in mijn woordkeuze. 
 
B: Mijn zelfvertrouwen heb ik vergroot de afgelopen maanden. Toen ik net binnenkwam vond ik het lastig om te vertrouwen op mijn eigen kennis en expertise. Inmiddels voel ik me steeds comfortabeler tijdens gesprekken met kandidaten en hiringmanagers.  

Hoe hebben jullie de theorie in de praktijk kunnen toepassen tijdens het traineeship? 


L: Tijdens de onboardingsweek begon ik met mijn leerpad op Social Talent, een opleidingsmodule voor recruiters. Deze leerpaden zijn zo opgezet dat het goed aansluit bij de praktijk. Daarnaast zijn er webinars, trainingen en workshops die voor extra verdieping zorgen. Doordat je 10% van je tijd kunt besteden aan leren en ontwikkelen, ga je echt snel vooruit en kom je in de praktijk niet voor verassingen te staan.   
 
B: Er is een fijne afwisseling tussen theorie en praktijk. Je krijgt in het begin veel uitleg van het team over het vak en daarnaast volg je Social Talent leerpaden. Maar uiteindelijk leer je het meeste door veel vlieguren te maken en ervaring op te doen in de praktijk.  

Benieuwd naar de mogelijkheden als recruitment trainee?

Romy op bank

Hoe ervaren jullie de begeleiding en ondersteuning van de mentoren en trainers? 


L: Ik ervaar het als heel fijn! Compagnon is een super warme organisatie waar je je direct thuis voelt. Ik kan al mijn vragen stellen. De collega’s hebben een passie voor recruitment en daardoor is het bijna onmogelijk om niet enthousiast te worden van dit mooie vak. Daarnaast hebben de trainers veel aandacht voor je en zijn de workshops interactief. 

 
B: Ik vind dat de begeleiding op elk gebied goed geregeld is. Zo heb je intern verschillende aanspreekpunten en bindt Compagnon je aan een buddy waarmee je soms net iets laagdrempeliger kunt sparren. Zowel tijdens de onboarding als door het jaar heen zijn er verschillende sprekers en webinars die inzichten geven in jezelf en het vakgebied. Het mag overigens ook benoemd worden dat mijn collega’s bij Compagnon altijd klaar staan om me te helpen. Er gaat geen week voorbij dat er niet even wordt gevraagd hoe alles gaat en of ik ergens nog hulp bij kan gebruiken.

 

Wat vinden jullie het leukst aan werken (als trainee) bij Compagnon? 


L: De lekkere verse broodjes van de slager of de Surinamer op vrijdag! En wat ik ook erg leuk vind, is het verwelkomen van nieuwe collega’s, iedere maand weer. Zo komen er steeds meer trainees bij wat echt super gezellig is! En tijdens onze kwartaalmeetings met het gehele bedrijf is het weer heel leuk om deze mensen in een andere setting tegen te komen.  
 
B: Ik vind het moeilijk om één ding te noemen omdat alles in verband staat met elkaar. Ik vind de collega’s leuk, het werk, de afwisseling en de cultuur van Compagnon. In alles draait het om relatie én resultaat bij Compagnon. Het voelt alsof we echt samen hetzelfde doel voor ogen hebben en dat maakt het erg prettig. 

 

Wat zijn jullie plannen na het afronden van het traineeship? Hoe zien jullie je toekomstige carrière? 


L: Mijn eerste opdracht via Compagnon is zo goed bevallen, dat ik na het traineeship graag als project professional aan de slag zou willen.  In die rol help ik verschillende organisaties recruitment te professionaliseren, vaak voor een periode van een paar maanden tot een half jaar. Zo leer je heel snel en bouw je binnen korte tijd een groot netwerk op. Daarnaast zou ik me meer willen verdiepen in recruitmentmarketing. Dit is allemaal mogelijk bij Compagnon.
 
B: Dat ligt voor mij nog niet vast. Voor nu lijkt het me superleuk om de komende jaren aan de slag te gaan als project professional, net als Lotte. Het zou echter kunnen zijn dat ik het zo naar mijn zin heb bij Compagnon intern, dat ik misschien op het hoofdkantoor zou willen blijven.

 

Welke adviezen zouden jullie toekomstige trainees geven die overwegen om deel te nemen aan dit programma? 


L: Een traineeship is een laagdrempelige manier om kennis te maken met een (nieuw) vakgebied, zonder dat er te veel van je wordt verwacht. Dit is erg fijn na een periode van een scriptie schrijven.  Ik voelde vooraf wat minder druk om te presteren.  Eenmaal gestart met het traineeship werkte deze gedachte juist positief op mijn motivatie en productiviteit.  
 
B: Recruitment staat niet altijd zo goed bekend bij mensen. Dit komt voornamelijk door bureaus die heel erg sales- en resultaatgericht zijn. Recruitment is echter veel meer dan dat. Als je bij de juiste organisatie terecht komt, ontdek je hoeveel meer het je kan bieden. Het traineeship bij Compagnon is een mooie basis om in korte tijd veel facetten van het vak te leren kennen en je voor te bereiden voor een recruitmentrol als tactisch of strategisch sparringpartner.  

 

Onze tip? Ga vrijblijvend het gesprek aan met één van ons of met onze collega Eveline, zodat je al je vragen kunt stellen en wij je meer kunnen vertellen over (de voordelen van) het recruitment traineeship van Compagnon.

 

Heb je verder nog vragen?

We zijn je graag van dienst